sep 04 2007
Lenticularis wolken in de bergen
Op de briefing wordt mistral en lenticularis (een bepaalde wolkensoort die bij een golf vliegen hoort) aangekondigd. Onderstaande foto laat een lenticularis wolk zien, zie we vandaag hebben gezien. Het is een soort “lenswolk”.
Iedereen is een beetje opgelaten. We gaan de kisten maar uitpakken.
Dit is nu minder werk. Alleen maar uit de pyama (hoezen) halen. We staan stak om 11:30 klaar.
Waar blijft de breeze….
Het vliegbedrijf start pas als de breeze komt. Dat is de wind in het dal. Het is al na 13:00. Philippe, de sleepvlieger, komt op zijn fiets naar de strip. Gaan we vliegen? Iedereen: “Nee nu nog niet…..” In nog geen 5 minuten komt de breeze. Wat wist Philippe….?
Op de Terlet-briefing wordt duidelijk dat Geert Mooi (instructeur) last heeft buikloop. Altijd lastig vliegen… Gelukkig wordt Wibro den Hollander bereid gevonden de DG te vliegen.
Gestart om 16:00. Eerst naar de pt. Ceuze. Alleen maar zakkers. De sleepvlieger krijgt de opdracht om naar de Malaup te vliegen. Daar afkoppelen.
Even lijkt het te lukken. We stijgen 200m, maar verliezen het hier ook meteen. We gaan de helling op en af. Een prachtige les “helling vliegen” van Wibro volgt. Dit is heel (heel en nog eens heel) hard werken. Je vliegt langs de helling en op het sterkste stijgen ga je van de berg af draaien en vlieg je weer terug. Dan weer de helling af en weer draaien. Omdat de stukjes stijgen beperkt zijn worden we genoodzaakt om telkens achtjes te gaan draaien. Dit is zweten!! Maar, ik heb de “Tij Bongers sjaal” om. Dit is een natte handdoek in de nek. Een advies van Tij Bongers, een goede overlandvlieger op Terlet. Na meer dan een uur zwoegen langs de Malaup vindt Wibro het genoeg. We gaan de berg kam netjes afvliegen naar het noorden. Boven Tallard ligt een prachtige helling. Direct boven de kam meer dan 4 a 5 m/s stijgen. De volgende oefening. Gisteren 110km/u vliegen bij de helling (vaart erop houden). Nu thermiek vliegen. Dit doe je tussen de 90 en de 100km/uur met de DG-505. Ik geef de stik even aan wibro, zodat ik wat kan drinken en bijkomen. Zo’n helling vliegles kost energie….
We gaan van van 1600m naar 2300m. En…….plotseling merken we dan we in een golf vliegen.
Je vliegt tegen de wind in en hebt continue stijgen van 1 a 2m/s . Je gaat zo’n 80k/u vliegen.
Hier en daar zien we de lenticularis wolken. Op de foto zie de mooie lensvormige wolken.
Wat een belevenis! Oversteken naar de pic de Bur. Daar verliezen we veel hoogten.. terugsteken naar de plek waar we begonnen. En precies het zelfde. Weer eerst sterk stijgen in een thermiek bel en dan weer de golf oppakken. Naast ons vliegt een duo-discus, een andere tweezitter, rondjes. Ik kan net niet zien wat hij op de boterham heeft.
Rene Vos, een vliegmaat, heeft in dezelfde golf een hoogte van 5300m kunnen bereiken!
Landen op betonStrak 3 uur gevlogen! We gaan naar ons veld terug. Alles is al leeg. We hebben de landingsbaan voor ons zelf. De volgende belevenis staat klaar. We gaan landen op de landingsbaan. Netjes aanmelden bij de verkeerstoren. Door de crosswind zitten we een beetjse schuin op de baan. Even verleggen. Gaat goed. Goed afgevangen en rollend houden. Zo rijden naar de opstelplaats zonder te duwen.
Je stapt uit. “Wat een belevenis, wat een dag!” “Bedankt, voor de vliegles”, Wibro!
Morgen (dinsdag) wordt er weer golf verwacht.
Reacties uitgeschakeld voor Lenticularis wolken in de bergen