Archief voor augustus, 2009

aug 30 2009

Effe invliegen

Publicatie van in Bergvliegen

Vandaag is het onze eerst vliegdag, wat voor ons betekend “effe invliegen”. De Duo Discus opgebouwd en klaar gezet. Deze week willen we met water vliegen, wat voor mij de eerste keer zal zijn. Vandaag nog maar niet. Na de inschrijving bij de club gaan we naar het clubgebouw, al waar de briefing gehouden wordt. Geheel in het Frans. Dat valt een beetje tegen voor een veld, waar zoveel buitenlanders komen. Duitsers, Belgen, Nederlanders. We ontmoeten Jan Reiers, die hier al een tijdje woont, die ons de een korte briefing in het Nederlands geeft. Bedankt Jan!


clubgebouw_small

Sleepkisten

Op vinon worden één of meerdere sleepkisten ingezet, afhankelijk van het aanbod van zweefvliegtuigen. Hierbij een foto van de sleepkisten die vandaag ingezet worden.


sleepkist vinon_small

Het valt ons op met welk tempo alle kisten voor ons weggesleept worden. Perfect. Zelf hebben we ook een mooie korte sleepstart van zo’n 7 minuten. Het open terrein rondom het veld geeft voldoende mogelijkheden voor een voorzorgslanding bij een mogelijke kabelbreuk.

veld vinon small
We worden bij de glooiende helling ten noorden van Vinon afgezet, die goed voor thermiek zorgt bij deze westen wind. We kunnen meteen de eerste bel oppikken en naar goede hoogte klimmen.

Het plateau

Vanaf zo’n 1500m heb je een geweldig uitzicht over “het plateau”, het gebeid tussen vliegveld Vinon en het begin van van de bergen en het parcour.


plateau samen in bel small

Er zijn voldoende buitenlandingsvelden, in geval van nood. Dat geeft de beginnende bergvlieger een goed gevoel. Als je terug kijkt naar eerdere vakanties, zoals bij Gap-Tallard, is dat wel anders. Des al niet te min, ook een prachtig veld. We vliegen het plateau af en komen ten zuiden van vliegveld Puimoisson bij de Gorges du verdon uit.

Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon eindigt in het stuwmeer van Sainte-Croix-du-Verdon (Lac de Sainte-Croix).
De rotswanden zijn op bepaalde plaatsen wel 700m hoog.


gorges du verdon small

Een prachtig gezicht, al die bootjes op de rivier.

Naar het noorden

vanaf hier gaat het naar het noorden, zodat we bij het parcour en de bergen komen. De eerste berg, die aansluiting geeft richting het parcour is de Blayue. Hierop zijn we geattendeerd in de briefing. Dus maar even van dichtbij bekijken. Ook voor de terugweg is deze berg van belang. Een van de mogelijke routes om terug naar huis te gaan.

Parcour en helling vliegen

We komen weer bij de hellingen die tot het Parcour behoren. Een verzameling van bergen, die bij westen wind, geweldig zijn voor helling vliegen.

hellingvliegen parcour small

Hier een foto van de helling van het parcour, ten zuiden van de Dormillouse.

dormillouse small

Dit is de top van de Dormillouse. Hier is het prachtig om even naar de wandelaar te zwaaien.

Naar het noorden

De Dormillouse laten we achter ons en steken over het meer “Lac de Serre Percon”. Rechts af naar het noorden. Aan de linkerkant van onze vleugel is het natuurpark “Ecrins” goed te zien, met rechts van het midden de gletser “glacier blanc”.


ecrins_glacier_blanc

Het is telkens weer een schoonheid om hierlangs te mogen vliegen. Hopelijk straks wat dichter bij…
Via het dal van st. Crepin komen we bij “Tete d’Amont”. Na hoogte te hebben gewonnen komen we inderdaad bij…

Glacier Blanc

We zijn bij de Glacier blanc aan gekomen. Het valt me op dat de gletsjer minder wit is dan vorig jaar. Toch blijft het majestueus gezicht om zo dicht bij te mogen vliegen. Als je de helling verlaat, merk je het “zakken” boven de gletsjer. Het witte oppervlak reflecteert de zon. We maken een draai naar links en gaan terug.


glacier blanc

Op de achtergrond van de gletsjer is de berg “Barre de Encrins”(4102m) te zien.

Wolkendek

We vliegen vanaf de “tete d’Amont” naar het oosten. Voor ons ligt Briancon. Er ligt een prachtig wolkendek naar het noorden, richting Italie.


wolkendek

Terug naar huis

Het is 16:30 en het is tijd om terug naar “huis” te vliegen. Ongeveer via dezelfde route gaan we terug. De “final glide” naar Vinon is prettig. De dalen geven goed stijgen en we vliegen door rustige lucht terug. Voor Vinon ligt het Durance dal.


terugvliegen via durance dal

Ook hier zijn voldoende buitenlandingsmogelijkheden (3x woordwaarde). De gewassen zijn van het veld en de akkers zijn gerold. Dit hadden we vanochtend vanuit de auto ook al mogen waarnemen.

Effe Invliegen wordt een prachtige dag!

Na de landing kijken we elkaar aan en genieten na van deze prachtige dag. De weervoorspellingen waren voorzichtig tijdens briefing, maar is toch een prachtige vliegdag geworden!

No responses yet

aug 01 2009

Afleesbaarheid PNA schermen met Seeyou

Publicatie van in Overland

Afgelopen maand heb ik een tweehands “HP 314 travel companion” gekocht. Op de website van Seeyou had ik goede berichten vernomen voor Seeyou Mobile op een PNA device. Groter scherm (4.3″, scherpte). Na aanschaf bleek wel dat ik mijn huidige licentie van Seeyou Mobile moest ‘upgraden’. Op het forum “zweefportaal” las ik diverse thema’s rondom PNA’s, met name over de afleesbaarheid.

Na aanschaf van de HP314 was ik even teleurgesteld over de afleesbaarheid, toen ik met het apparaat op het veld rond liep. Achteraf bleek dat de “backlight” instelling niet goed stond. Ik heb overwogen om een ander apparaat aan te schaffen… Eerst maar eens wat onderzoek doen. Naar de winkel, gewapend met een SD kaart met Seeyou Mobile, heb ik diverse apparaten bekeken. Echter: “Zonder zonlicht”. Niet representatief dus. Via Ronald Termaat, van glider-equipment, heb ik een Navigon te leen gekregen. Nu kunnen we gaan vergelijken in de zon. Voor een eerlijke vergelijking heb ik een opstelling gemaakt, zodat alle apparaaten onder dezelfde hoek in de zon staan.


opstelling

Afleesbaarheid

Mensen die mijn zweefvlieg instructie boekjes kennen, weten mijn motto: “Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden.” Vandaar dat ik maar een aantal foto’s heb gemaakt van de diverse apparaten, zodat een ieder zelf kan beoordelen welk apparaat voor hem/haar geschikt is.

Mijn huidige MIO P350

Dit is een standaard PDA apparaat. Twee jaar geleden aangeschaft voor het loggen van mijn vluchten, zodat ik achteraf kan analyseren wat er goed en fout is gegaan. Klik op de foto voor een grotere afbeelding.


mio_p350

HP 314

Zoals ik al schreef, was ik teleurgesteld in de afleesbaarheid van het scherm door een foutieve instelling van “blacklight”. Na correctie van de backlight instelling was het scherm prima afleesbaar, in vergelijking met de MIO P350. Je merkt dat je een volgende generatie PxA hebt, wat specifiek voor Navigatie is gemaakt. De lijnen en letters zijn strakker, dan van een PDA. Klik op de foto voor een grotere afbeelding.


hp314

Voor de oplettende kijkers: Zowel de Mio als de HP hebben in seeyou een resolutie van 35km, maar wel met een andere weergave.

Navigon 2210

Navigon heeft een aantal product lijnen. De 2210 (opgevolgd door 4310/4350), 7210 (opgevolgd door 7310), en de 8110 (opgevolgd door 8310). De eerste 2 hebben een 4.3″scherm. De 8110 heeft een 4.8″scherm. Deze toestellen zijn primair voor navigatie gemaakt. Alle toestellen hebben een 1600mA accu aan boord. De Navigon heeft een ontspiegelt scherm. Op het eerste oog lijken de lijnen en letters minder strak te zijn van de Navigon, dan van de HP314. Wat me opvalt is dat de afleesbaarheid beter is van de Navigon, als je het scherm kantelt. Anders gezegd: Onder verschillende hoeken is de afleesbaarheid beter dan de HP314. Volgens mij is de licht intensiteit van het scherm groter. “Strakke lijnen” is niet altijd alles…


navigon

Nog even de HP314 en de Navigon in een beeld gevangen.


hp314_navigon

Tot slot

Mijn HP314 is voor alsnog een verbetering t.o.v. mijn MIO P350. Ik ga eerst met dit apparaat verder ervaring opdoen. Met name de schuinte van je houder lijkt me bepalend hoeveel zonlicht er op de PNA valt en wat de afleesbaarheid is. Daarbij zal gedurende een vlucht er altijd wel een vliegstand zijn, waarbij de inval van het licht niet gunstig is voor de afleesbaarheid van je PDA/PNA. Dit moet je volgens mij gewoon vooraf in calculeren. Als ik het onderzoek eerder had gedaan, dan mijn snelle tweede hands aanschaf, had ik toch waarschijnlijk voor een Navigon gekozen. Ik hoop dat je als lezer hier wat aan hebt.

No responses yet