Archief voor januari, 2011

jan 28 2011

Theoriecursus voorschriften zweefvliegen 2011

Publicatie van in Theoriecursus

Eddy Schuitema heeft een nieuwe presentatie gemaakt voor de cursisten van de theorie cursus voor het seizoen 2011. Cursisten kunnen de presentatie via onderstaande link ophalen.

ICAO presentatie 2011 (grootte 3Mb)

No responses yet

jan 13 2011

Gebruik de OLC – Online Contest

Publicatie van in Bergvliegen,Overland

Op het zweefvliegveld praat je over allerlei onderwerpen met elkaar. Zo ook afgelopen zomer.
Het gesprek kwam bij het onderwerp : “OLC”. Waarom maak je er gebruik van als (beginnende) overland vlieger? Dit is toch alleen voor snelle vliegers die in ranglijsten willen staan, werd er opgemerkt….

Wat is de OLC?

De OLC staat voor “OnlineContest”. Deze website is in 1999 opgezet en ondersteund decentrale vliegwedstrijden voor deltavliegers, parapenters en zweefvliegers. Ieder in zijn eigen klasse.

De website wordt onderhouden door vrijwilligers, maar sinds dit jaar kun je ook doneren. Voor zo’n 10 euro support je de OLC. Als tegenprestatie krijg je een smiley achter je naam ( ).

De website heeft ondersteuning voor 6 verschillende talen, waaronder dus ook Nederlands. Er is een help functie beschikbaar, maar deze is wel in het Engels. Het gebruik wijst voor zich….

Waarom zou ik me moeten aanmelden bij de OLC?

Ik heb een aantal redenen op een rijtje gezet.

 
  • Primair voor jezelf; optimaal willen (leren) vliegen.
  • Kunnen bekijken wat anderen hebben gevlogen op dezelfde dag/route
  • Analyse: wat heb ik goed gedaan en wat niet.
  • Van anderen leren.
  • Vergelijkingsmateriaal. Stijl van vliegen, van jezelf en anderen, analyseren (veel/weinig draaien, welke snelheden gehanteerd).
  • Hoe maak je een account aan?

    Het begint allemaal met een account aanmaken. Op de OLC website gaat dit via deze link OLC -> gliding -> compatitor -> contest registration. Het volgende scherm wordt getoond.
    contest_registration
    De velden met een (*) zijn de verplichte velden. Een veld om even bij op te letten is “standard club”. Als je lid bent van meerdere clubs, kun je hier in je profiel je club aanpassen, voordat je later een logbestand gaat laden.

    Wat is een logbestand, ook wel “IGC file” genoemd

    AXCMHDAFLIGHT:1
    HFDTE170609
    HFFXA100
    HFPLTPILOT:lengkeek
    HFGTYGLIDERTYPE:LS 4
    HFGIDGLIDERID:PH-1254
    HFDTM100GPSDATUM:WGS-1984
    HFRFWFIRMWAREVERSION:3.0
    HFFTYFRTYPE:SeeYou Mobile
    HFCIDCOMPETITIONID:
    HFCCLCOMPETITIONCLASS:Standard
    I023640GSP4143TRT
    J020810WDI1115WVE
    B1155495203927N00555389EA001900000000000138
    B1155535203927N00555389EA001900000000000138
    B1155575203927N00555389EA001900000000000138
    B1156015203927N00555389EA001900000000000138
    Gedurende de vlucht wordt door de vluchtcomputer of PDA/PNA gegevens vastgelegd omtrent: tijdstip, hoogte, gpspositie. Dit gebeurt in een gestandaardiseerd formaat (IGC file). IGC staat voor “International Gliding Commission”. Door de standaard is er dus data uitwisseling mogelijk van vluchtcomputers.

     

    Er is een hele lijst van gecertificeerd vluchtcomputers die een (geldige) IGC file kunnen produceren. Ook PDA of PNA apparaten kunnen m.b.v. vluchtregistratiesoftware (bijv Seeyou, XCSoar en vele meer…) een IGC bestand opleveren (al dan niet gecertificeerd).

     

    Links, zie je een voorbeeld van een stukje IGC bestand.

    Van IGC file naar de OLC…….

    Na je vlucht kun je zo’n IGC file uitlezen uit je vluchtcomputer. Als er een FLARM apparaat, met mini SD kaart lezer, kun je zo het IGC bestand uitlezen. Met een PDA/PNA staat de IGC file vaak op je SD kaart. Nu is het zaak om de verkregen IGC file op de OLC website af te leveren.

     
    Hiervoor log je eerst in. Nadat men is ingelogd, zie je onderstaand beeld, rechts in het scherm.

    direct-claim

    De rood omcirkelde “knop” is voor de functie “Directe Aanmelding Gliding (IGC File)”, die je in staat stelt om een IGC bestand direct te laden bij de OLC. Het symbool rechter ervan, met de vraagteken (?), staat voor de “Help en FAQ”.

    Stap 1 -Upload file

    Na het drukken op de knop “Directe Aanmelding”, verschijnt onderstaand beeld. Je gegevens zijn al ingevuld, omdat je bent ingelogd.


    stap1_upload

    Selecteer nu de IGC file van je vlucht. Je hebt hiervoor je PDA/PNA, waar de IGC file op staat, aangesloten aan de je PC. Of je hebt gewoon de SD kaart in de ‘card reader’ van je PC gedaan. Als je de juiste file geselecteerd hebt, druk je op “upload”.

    Stap 2 – Detail info

    De file wordt nu aangeboden aan de OLC website en gelezen. De detail informatie van de vlucht wordt nu getoond. Zie onderstaand beeld (klik op defoto voor een vergroting). Je bent nu in staat om de detail informatie aan te vullen en/of aan te passen. Het komt wel eens voor, dat je vergeten bent om voor de vlucht de registratie of het type vliegtuig goed in te stellen. Je hebt dan wel met een foutieve polaire gevlogen…. -);


    stap2_details

    Allerlei berekeningen, zoals puntenwaardering voor een vlucht, wordt na de aanpassingen wel goed uitgevoerd. Als je een tweezitter vlucht hebt gemaakt en je vliegmaat heeft ook een account bij de OLC, kun je deze bekend maken bij de registratie. De punten waardering voor de vlucht worden echter alleen toegekend aan degene die de IGC file laadt. Misschien is het een idee om te kunnen kiezen. Punten verdelen over beide piloten of alleen voor de “pilot in command” (uploader). Nieuwe functionaliteit?
    Je kunt de naam van de co-piloot ook in het commentaar veld kwijt, als hij/zijn geen OLC account heeft. Dit veld kun je ook gebruiken om andere te informeren hoe je de vlucht ervaren hebt en wat de weersomstandigheden waren. Druk op ‘bewaren” en de gegevens worden vastgelegd.

    Je vlucht gegevens

    De vluchtgegevens worden nu als volgt gepresenteerd. Klik opde foto voor een vergroting.

    stap3_vluchtinfo

    Het scherm wordt opgedeelt in 4 onderdelen:

    Detail info Hier vindt je de algemene info van de vlucht. De duur, afstand en gemiddelde snelheid van de vlucht. En de toegekende punten.
    Statistiek Er wordt wel eens gezegd: “Je hebt statistieken en je hebt leugens.” Maar deze getallen geven toch een aardig beeld over: hoeveel je draait, je gemiddelde snelheid, etc.
    Kaart Geeft een leuk plaatje waar je gevlogen hebt. Onder in de kaart wordt, per positie, de hoogte / snelheid / vario weergegeven. Dit werkt samen met het barogram.
    Barogram Als je met muis over het barogram beweegt, zal er een “pijltje” in de kaart getoond worden op de positie op de kaart overeenkomstig met de plaats in het barogram. Ik gebruik deze functionaliteit ook om te kijken welke snelheden er gebruikt zijn bij stijgen en dalen. Dit wordt getoond in de onderste balk van het kaartje.

    Bij elke vlucht staan kleine gekleurde bolletjes met de status van de vlucht.
    Hieronder zie je een overzicht.


    statussen

    Overzichten

    Er zijn tal van overzichten mogelijk. Nadat je ingelogd bent krijg je de eerste twee mogelijkheden.
    “My flightbook” voor je eigen vluchten en “My club” voor een ov erzicht wat er binnen de club ik gevlogen. Deze links worden rechts in het scherm getoond.

    De dagelijkse score wereldwijd wordt getoond via “Gliding” -> “OLC World Champion” -> Dagelijkse score.

    Na deze selectie is het nu mogelijk om “per land” en/of “per jaar” te selecteren. Pas hiervoor “worldwide” aan in bijvoorbeeld: Europa -> Netherlands. Bij bepaalde landen, zoals Europa -> Germany, kun je ook nog per deelstaat selecteren.

    Als je naar het overzicht van je eigen vluchten gaat (my flightbook), kun je ook een overzicht opvragen van een bepaalde “take-off vliegveld”. Zo kun je een overzicht krijgen wat er op die dag vanaf hetzelfde veld is gevlogen, waar je zelf ook gestart bent.
    Hierbij het voorbeeld van vliegveld Terlet (EHTL)

    Nu jij nog….

    Ik hoop dat dit artikel over de OLC een goed beeld geeft van wat je er mee kunt, ook al ben je misschien een beginnende overland vlieger. Ik vind het een handig hulpmiddel om je eigen vluchten (en die van anderen) te bekijken en te analyseren.
    In de winterperiode kun je mooi de tijd nemen om een account aan te maken zodat je klaar bent voor het nieuwe vliegseizoen.

    No responses yet

    jan 13 2011

    Fokke en Sukke zoeken nieuw forum

    Publicatie van in Bijzonder

    Fokke en Sukke zoeken nieuw forum

    No responses yet

    jan 09 2011

    Fokke en Sukke beschermen Terlet

    Publicatie van in Bijzonder

    fokke en sukke beschermen terlet

    No responses yet

    jan 04 2011

    Goede voornemens

    Publicatie van in Bergvliegen,Overland

    Zo in de eerste week van het nieuwe jaar leek het me een goed idee om weer eens de doelen voor dit jaar op te schrijven. Niet dat ik zo’n prestatie mannetje ben, al komt het misschien zo wel over als je met passie over het zweefvliegen schrijft, maar omdat ik gemerkt heb dat ik effectiever van mijn gebruik maak als ik een doel voor ogen heb. Ik heb vorig jaar april daar al een artikel over geschreven: Het verschil tussen een droom en een doel….

    Taboe

    Helaas moest ik de eerste TABOE (=Training Aan Beginnende Overlandexperts) bijeenkomst van het seizoen 2010-2011 missen, maar de tweede TABOE dag in december j.l. kon ik er weer bij zijn. Het is altijd weer leerzaam om getriggerd te worden door een leuke presentatie van ervaren vliegers. Ook in 2011 staan er nog een aantal bijeenkomsten gepland: 15 januari en 12 februari.

    Theorie (overland) meteo

    Ik heb het afgelopen jaar gemerkt dat, ondanks de hulpmiddelen van PC-Met en Wetterjetzt, ik een aantal keren de meteo voorspelling heb zien inkakken. Je denkt aan het begin van de week dat het later in de week een prachtige overland dag gaat worden. Naar mate de week vordert, wordt het stukken minder. Afgelopen jaar is er op het vliegveld Grefrath een meteo cursus gegeven, gebaseerd op het PC-met programma, door een meteoroloog (en zweefvlieger) uit Duitsland. Ik hoop dat ik het kan inpassen om de cursus in 2011 kan bijwonen.

    Meteo in de bergen is weer een ander verhaal. Ik ben een goed boekje op het spoor gekomen, dat ik wil ga aanschaffen. Die Entwicklung der Thermik im Gebirge – und weitere Aufsätze zum Alpensegelflug van Martin Dinges.

    Checkstarts en doellanden

    Het begin van het seizoen moet je goed beginnen: met checkstarts en doellandingen (per type). Ik kijk graag terug op de checkstart van vorig jaar, die had ik met instructeur Rob de Bruin had. Ik was gestart in de ASK-21 vanaf baan 22 op Terlet. Moet een aantal vlieg standen laten zien, waaronder steile bochten. Dit vond plaats ter hoogte van baan 32L bij de A50. Bij zo’n 250m AGL meldde ik dat ik op circuit ga. “Doorgaan met steile bochten”, luidde de opdracht. Bij 200m meld ik nogmaals dat ik op circuit ga. “Doorgaan”, hoor ik nogmaals. Bij 180m hoor ik van achteren: “Nu mag je op circuit”.

    Ik realiseer me dat ik het veld van baan 22 niet meer haal. Ik geef aan dat ik een alternatief circuit op baan 30 ga vliegen. Cross-wind landing. Alles gaat naar wens, maar had het weerhaan effect bij de crosswind landing wat beter kunnen opvangen. Een prachtige checkvlucht met alternatieve elementen. Dit heeft me vorig seizoen geholpen om bij elke vlucht alert te zijn op veranderde omstandigheden en open te belijven staan voor andere opties / mogelijkheden.

    Zelfstart aantekening behalen

    Dit jaar wil ik graag mijn zelfstart aantekening behalen. Om dit doel te realiseren heb ik contact gezocht bij een tweetal instructeurs, die samen in een DG500M maatschap zitten. Zij zijn bereid om me te begeleiden in het behalen van mijn doel. Om me theoretisch voor te bereiden heb ik hier en daar informatie verzamelt om te bestuderen. Naast het bekijken van het handboek van de DG500M is er ook een goed PDF document A Guide to Self-Launching Sailplane Operation van Eric Greenwell. Dit 56 pagina’s tellende document geeft een goed overzicht van wat er bij komt kijken bij het vliegen met een zelfstarter.

     

    Het is me tegen gevallen wat er binnen zweefvliegend Nederland te verkrijgen is aan materiaal. Er zijn mooie PDF documenten van de EVO, VVO1 en VVO2 programma’s. Ook gezien de discussie op het zweefportaal, over wat nu wel of niet gedaan moet worden voor het behalen van een zelfstart aantekening, blijkt dat het niet eenduidig is. Ik heb voor mij zelf nu een programma uitgeschreven, waar ik allerlei oefeningen (o.a: motor start op de grond, motor starten in de lucht, noodprocedures met brand en electriciteit, landen met motor uitgeklapt/uit, etc) wil doen met de beide instructeurs. Ik heb ook de diverse ongeval rapporten, gerelateerd aan zelfstarters, door genomen om zo te kijken wat de meest voorkomende fouten zijn waar ik van kan leren.

     

    Ook vanuit mijn ervaring met het TMG vliegen weet ik dat het goed is om procedures goed uit je hoofd te kennen. het verschillen tussen het kennen van de procedures en het uit je hoofd kennen van procedures is een groot verschil. Mensen die me kennen weten: “Daar maakt ie vast een leuk boekje van….”. En inderdaad, de afgelopen maanden het ik een aanvang gemaakt met een klein checklist boekje van de DG500M, die handig op je been kan liggen. Voor maart 2011 ga ik dit boekje afmaken, zodat ik in maart kan starten met het behalen van mijn aantekening.

    Solo overland

    Tweezitter vliegen is leuk, omdat je de passie van het zweefvliegen kunt delen met de ander. Samen navigeren en overleggen over de route. Daar heb ik de afgelopen jaren veel van geleerd. Maar het vliegen van mijn eerste 300km vlucht was ook een ervaring. Je komt dan toch met andere factoren in aanraking, dan dat je in een tweezitter zit en om het uur aan de beurt bent. Alleen keuzes maken gedurende de vlucht.

    Ik wil dit jaar graag op de LS3a en de Ventus een aantal prachtige solo overland vluchten maken en zo de ervaring uitbouwen.

    Vliegen in Frankrijk – Serres

    Het afgelopen jaar heb ik voor het eerst, samen met Rene en Bernd, in Serres gevlogen. Dat is ons zo goed bevallen, dat we dit jaar weer geboekt hebben. Ik probeer een charter, van een zelfstarter, te regelen voor die periode.

     

    Er zijn twee opties: Een prachtige DG808, links afgebeeld vliegend over Lac de Serre-Ponçon in Frankrijk, of een Ventus 2cM. Kijken wat het gaat worden.

    No responses yet