De afgelopen weken, vlak voor de aanvang van het nieuwe seizoen, heeft er een proef plaats gevonden met de “Nieuwe methode van grasmaaien op Terlet”.
Robomow – Hoe het werkt…
Robomow is een standalone maai systeem. Het te maaien oppervlakte wordt afgezet d.m.v. zogenaamde elektronische piket paaltjes, waarbinnen Robomow zijn werkzaamheden kan uitvoeren. Het prachtige aan het systeem is dat er ook “werktijden” gedefinieerd worden, wat natuurlijk een eis was i.v.m de landende vliegtuigen. In de proefperiode is gewerkt met tijden tussen 22:00 en 6:00. Dit was ruim voldoende om het gebied van de proefopstelling te maaien. Het systeem wordt opgeladen d.m.v. zonnepanelen, die aan de bovenzijde gemonteerd zijn. In Robomow zit ook een anti diefstal systeem, door een beveiligingscode tussen de maaier en de elektronische piket paaltjes.
Maai schema
Na een geslaagde proef periode van twee weken, is besloten om een 6 tal Robomow systemen in te zetten. De banen van Terlet zijn volgens onderstaand maai schema, in goed overleg met alle betrokkenen, ingedeeld.
Voor de aanschaf van deze 6 maaiers is een subsidie bedrag verkregen, waar Terlet zeer content mee is. Volgende week vrijdag, vanaf 11:00 bij het seinenvierkant op Terlet, zullen de 6 Robomow systemen feestelijk in gebruik worden genomen. Aansluitend zal er dan een demonstratie zijn, tot 12:00 i.v.m. het vliegbedrijf!
Vandaag is het zover! Na zo’n 4 maanden ontwikkeling, in de avond uurtjes, aan de “Serres Booklets” is een definitieve versie gereed.
Hoe het begon…
In de zomer van 2010 heb ik zelf op het vliegveld Serres gevlogen. Voor mijn eigen voorbereiding had ik, in het voor mij zo geliefde A6 formaat, een info boekje gemaakt. Daarin had ik de voor mij belangrijkste info opgenomen: veld informatie, circuit, frequenties, luchtruim structuur van de omgeving. Lekker compact zo’n boekje in de cockpit!
Na een aantal dagen heb ik een voorbeeld boekje achter gelaten bij de receptie. Een dag daarna trof ik op het veld Sidonie Ohlmann, vrouw van Klaus, die me herkende aan mijn “thermiekfabriek” polo. So, you are the men from the booklets. We have to talk…..
Opdracht
Aan het einde van mijn vliegvakantie had ik een opdracht op zak om een info boekje te maken in 3 talen. Na een aantal sessie “boekjes was de Engelstalige versie gereed. De opzet, de indeling was accoord. Maar dan moet je nog 2 vertalingen produceren. “Google translate” bleek niet echt een “vriend” te zijn. Sidonie en Klaus hebben zelf meegeholpen met de vertalingen het het controleren. De Duitstalige versie is tot stand gekomen door hulp van Rene Vos en Bernd Kuhlmann (vliegmaten waar ik mee vlieg bij SFG Duisburg).
De eerste pagina’s geven uitleg over het veld Serres (start en landing, procedures). De rest van de pagina’s geven heel compact de informatie van het luchtruim weer en de benodigde frequenties voor het gebied.
En nu produceren…
Er zijn kritikasters die zo’n boekje “een paar velletjes papier” noemen. Ik kijk er zelf anders tegen aan. Ik heb er veel plezier (en tijd) aan beleeft om dit als product neer te zetten. je bent ook weer inhoudelijk met je passie bezig in de winter. Ik ben dankbaar dat Klaus en Sidonie me deze opdracht gegund hebben en hoop dat veel vliegers in Serres wat aan de booklets hebben.
Graag wil ik inspelen op de zoektermen die op de thermiekfabriek worden ingegeven.
Dit keer: “Voetverwarming 12v”.
Vorig jaar heb ik zelf een exemplaar gekocht bij Siebert Aero in Duitsland, om bij het bergvliegen warme voeten te hebben. Ik weet dat er ook aardig wat zweefvliegers uit Nederland in de periode maart en april naar Aosta of de Franse Alpen gaan om heerlijk te gaan bergvliegen. Vandaar dit artikel.
Voetverwarming via zolen
Het mooie aan dit systeem is:
De zolen kunnen op maat geknipt worden.
Je hebt een klein accu pack ( met elk 4 AA batterijen), per zool, wat aan je schoen/laars gemonteerd kan worden. Zelf-supporting qua accu dus.
Afhankelijk van de instelling, kun je tot max 16uur genieten van warme voeten.
Omdat ik niet over een eigen kist beschik, heb ik voor dit systeem gekozen. Voor zo’n 70 euro ben je klaar.
“
Voetverwarming via sokken
Het verwarmings element zit door de hele sok verweven. De binnensok kan uitgenomen worden om te wassen. Je moet een aparte aansluitkabel mee bestellen om de sokken op de 12v accu (ook apart bestellen) te kunnen aansluiten. Afhankelijk van de instelling, gaat de accu zo’n 2 – 2.5 uur mee, staat er op de website van Siebert.
Dit is een beduidend duurder systeem. Het kost zo’n 150 euro.
Als er zweefvliegers zijn met andere ervaringen, laat het me weten. Dan zal ik deze er bij plaatsen, zodat ook anderen er kennis van kunnen nemen.
Op verzoek van de havenmeester van Terlet heb ik nieuwe kaarten gemaakt voor de “Terlet – Circuits en Rijroutes”. Door op het plaatje(s) te klikken, krijg je een groter exemplaar te zien. Deze afbeeldingen kunnen door de diverse clubs (SZT, DSA, KZC, EZZC, ZHVC, GeZC) op Terlet gebruikt worden. Tegen kostprijs kan ik kleuren afdrukken verzorgen, al dan niet in folie. (info(at)thermiekfabriek.nl).
Terlet – Circuits & Rijroutes
De grootste veranderingen zijn:
Bestaande baan 14L is verplaatst. De oude locatie heeft een wit kruis (X) gekregen.
Nieuw is baan 14R.
Rijroute rood is uitgebreid om de banen 14L en 14R te kunnen bereiken.
Nieuw is rijroute Oranje. Deze wordt gebruikt, indien baan 22C in gebruik is. Let op: Bij het kruisen van het taxi pad, kijk je of er TMG vliegtuigen passeren. Deze hebben voorrang. Voor aanvang vliegbedrijf kan materieel gebracht worden naar 22C via rijroute blauw. Als het lierbedrijf start, zal de DDI het hek nr 10 plaatsen en oranje in gebruik nemen.
Er zijn bomen gekapt boven baan 22R. Tevens is rijroute groen, boven baan 22R, aangepast i.v.m “final”.
Baan 22C is groter, in richting het westen, geworden. Het bijbehorende lierpad is verschoven.
Terlet – Plaatsing Hek en/of Pion
Dit jaar hebben we ook een aparte kaart gemaakt voor de “Dienst Doende Instructeur” (DDI), waarop de plaatsing van één of meerdere hekken en/of pionnen worden aangegeven. Het document kan op A4 afgedrukt worden en op A5 gevouwen worden.
Op verzoek van de havenmeester nog even een samenvatting voor de DDI(‘s):
Elke DDI is verantwoordelijk voor het plaatsen van de juiste hekken/pionnen, m.b.t de door hem in gebruik zijnde baan.
Tijdens de briefing dient door de DDI van de SZT, Gelderse en de CCT clubs gewezen te worden op het rij gedrag op de paden, maximaal 30 km/ uur.
Het rijden met een aanhanger en/ of zwaar transport is niet toegestaan op het gras (landingsbanen).
Filmmateriaal schieten is mijn ding. Ik ben weer blij dat Rene, mijn vliegmaat, tijd heeft gevonden om het materiaal aan elkaar te plakken. De film geeft een impressie van het vliegveld Serres. De sleepstart en de landing vanaf Serres, maar ook het helling vliegen langs het parcour.
Op een van de dagen heb ik samen met Klaus Ohlmann gevlogen in de Stemme. Een hele belevenis om te zien hoe hij het “gans vliegen” gebruikt om mensen mee te nemen in het bergvliegen.
Er was ook een dag, waarbij de weervoorspelling voor golfvliegen zo goed was, dat er om 7:00 gestart werd. Dat gaf toch wel aparte beelden, als je gewend bent om na 12:00 te starten.
In 2010 hadden we de countour HD camera voor het eerst mee. Hiermee hebben we ook mooie shots geschoten buiten het vliegtuig.