Archief voor april, 2011

apr 26 2011

Vliegen met camerahouders

Publicatie van in Bijzonder

Bij het bergvliegen heb ik de afgelopen jaren filmopnames gemaakt. Daarbij maakte ik gebruik van een Sony Handycam (HD). Een dergelijk camera weegt zo’n 450 gr. Hij is niet door het ruitje van je cockpit te krijgen, maar weegt ook gewoon te veel om ergens op de kist te monteren….. De afgelopen jaren heb ik ook de NOS opnamen zien maken op terlet voor o.a. het programma klokhuis. Daar werd met behoorlijk grote (zware) camera’s gewerkt. Dat moet anders kunnen… In 2010 heb ik een CountourHD camera aangeschaft, die maar 150gr weegt, waarmee je prima van buiten af het zweefvliegen kunt filmen. Een waterdichte behuizing erbij, maakt het geheel af. In de Franse Alpen hebben we leuke opnamen gemaakt, waarbij we de camera gewoon in de hand vast hebben gehouden.

Winter arbeid – camera houders

In de winter periode heb ik de tijd genomen om over camera houders na te denken, die ik op een veilige manier kan gebruiken. Eerst maar eens tekeningen maken en concepten uitwerken.


Neus

Romp

Stabilo

Hiervoor heb ik meerdere ervaren mensen geraadpleegd. Ook hebben zweefvliegers gereageerd, door foto’s te sturen, die ervaring hebben met het vliegen met camera’s op de kist. Waarvoor dank! Eerst maar eens toestemming gevraagd aan de club, voordat ik aan het bouwen ga. De concepten worden goedgekeurd. Yes!.

Testen camera houders

Vandaag was het dan zo ver. Mijn eerste vlucht(en) met de camera houders. Eerst heb ik de montage door een instructeur van de club laten controleren en is de instructeur daarna meegevlogen.

Onder de romp

Onder de romp geeft een prachtig beeld van de start en de landing. maar ook het in en uitklappen van het wiel.

Het was de eerste vlucht met deze houder, dus de hoek waaronder de camera hangt was dus even ‘inschatten’. De volgende vlucht een beetje de camera hoger richten, zodat je met een ingeklapt wiel ook een stukje romp kunt zien.

Op de neus

Deze houder heeft me het meeste werk gekost. Maar het resultaat mag er dan ook zijn.

Op de vleugel

Vaak wordt een camera midden op de vleugel geplaatst. Hierdoor krijg je een groot wit vlak ik beeld. Ik wilde een camera houder maken, die een stuk voor de vleugel staat. Hierdoor krijg je een veel betere compositie van het beeld.

Op het stabilo

Toen ik advies vroeg over een camerahouder op het stabilo reageerde menig zweefvlieger bezorgd. Weet je wel wat je doet. Een terechte opmerking. Ik heb vliegers gewoon een camera op het stabilo zien plaatsen met tape. Zo’n verstoring wilde ik niet hebben bij het stabilo. Daarom heb ik van glasfiber een houder gemaakt, waarbij de camera zo’n 30 cm boven het stabilo geplaatst wordt. Tijdens het vliegen merk je er totaal niks van. Geweldig!

En nu…

In de aankomende weken wil ik nog wat ervaring opdoen met andere instellingen. Een kleine groothoek lens proberen, zodat er bij de camera op de neus een groter beeld zichtbaar wordt. Een script voor een korte film heb ik al in gedachten…..

4 responses so far

apr 15 2011

Gevangen in de CTR…

Publicatie van in Overland,SFG Duisburg

Vandaag heb ik de beschikking over de Ventus 2cT van mijn Duitse club “SFG Duisburg”.
 

Vorig jaar uitgecheckt en vandaag weer een spannend moment:
“Zelf opbouwen en lekker vliegen!”.

Opbouwen

Ik had wel een aantal keren meegeholpen de Ventus op te bouwen, maar alleen opbouwen is toch anders. Je voelt je verantwoordelijk en wilt het gewoon goed doen. Als voorbereiding netjes het handboek goed doorgelezen op de bank en nog een paar elementen uitgezocht, die ik vandaag wilde uitproberen.
Martin, mijn buurman vandaag op de strip, is zo vriendelijk om me te helpen! In korte tijd zitten de vleugel er aan. Gewoon goed opletten dat de verdeling van de hoofdliggers goed is.

Geen transponder – de opties

Op de briefing hebben we te horen gekregen dat de we CTR hebben en de sectoren A/B/C/D. In deze kist zit geen transponder. Ik heb dus twee opties: Of “Gevangen in de CTR” of cruizen op de turbo naar Duitsland. Ik kies voor het eerste. Ik wil eerst het cruizen vandaag eens uitproberen. Ik heb de beschrijving in het handboek gelezen. Mijn vliegdoel voor vandaag is dus:
– Strak langs de CTR vliegen
– Motor bediening en “Kruisen”
– lekker vertrouwd worden met de kist.

Starten

Vlak voor de start merk ik dat ik, met parachute, met mijn hoofd tegen de kap aan zit. Snel de leuning anders zetten en het voetenstuur verder naar voren. Hier hou ik niet van. De lierstart gaat lekker en ik vlieg meteen een bel in. Onderin tussen 1 en 2 m/s. Bovenin wordt ie beduidend sterker. Dat belooft een mooie vliegdag.

Langs de CTR

Ik heb mijn PNA meegenomen met vlucgt software. Zo kun je goed zien waar de CTR zit. Bij Arnhem zuid moet ik een keer naar het centrum vliegen om daar een wolk aan te vliegen. Dat geeft me weer hoogte en daarna vervolg ik mijn parcour weer. Tussen de bellen door heerlijk oefenen met de flaps. Die zetten we dan op -1 of -2, waarbij de de snelheid automatisch uitkomt op zo’n 150km/h resp 190km/h. Een bel aanvliegen oefen ik op de methode van Stephan. “Bij stijgen, de kist optrekken en alle energie er uitnemen.” Met de ventus gaat dit heerlijk. Ik geniet.

Harskamp actief?

Al vliegend naar het noorden, nader ik de Restricted Area EHR9 (Harskamp). Ik twijfel over het feit of deze actief is, dus maar even navragen. Beter 1 keer teveel gevraagd, dan een eigen stomme beslissing te nemen…. “EHR9 is actief”, luid het antwoord. Dan er maar onderlangs vliegen, maar daar zit een rara plak met wolken. Niks van thermiek te vinden. Ik besluit koers te houden op Terlet en dan maar even zien wat we tegenkomen. De kleine watertjes op de kop van Deelen doen niks. Pas bij de kop van 22 krijg ik een klein belletje van 1m/s. Goede oefening “oppikken”.

Richting Apeldoorn

Na de bel helemaal uitgeklommen te zijn, ga ik weer terug naar mijn doel: de CTR langs vliegen. Terug naar Apeldoorn. Hier is het weer goed te doen. In dit traject geoefend om niet elke bel te pakken, maar er ook 1 of 2 over te slaan, door gewoon alle energie eruit te trekken en weer verder te gaan. Je merkt met zo’n kist, waarbij je sterk gaat variĆ«ren met de snelheden en de hoogten (door op te trekken), dat de G-krachten ook sterker zijn. Je zit dan wat strakker in je stoel, maar het meest zichtbare is het rondvliegen door de kap van mijn boterham. Die lag nog op mijn schoot, maar n u even boven in de cockpit…..

Ongeduldig

Ik heb mijn rondje CTR gehad en kom weer bij Arnhem uit. Daar heb ik continue zakken. Boven ziekenhuis Rijnstate pik ik een klein belletje van 0,5 m/s op. Die krijg ik niet helemaal rond en wordt wat ongeduldig. Nog een keer verleggen. Hoogte erbij en hoogte eraf. Ik vlieg wel naar het knooppunt A12/A50. Daar zit altijd wel wat en …… ik moet toch de motor oefening nog doen. Rechts van me liggen de grasvelden bij Valkenhuizen.
Waarom heb ik vandaag dat geduld niet….?

Motor oefening

Ik besluit de motor aan te doen. Halverwege stopt het uitklappen. Heb ik weer. Gewoon goed opletten. Deze zekering is er uitgeklapt. Indrukken en het uitklappen gaat weer verder. De turbo springt goed aan. Aan de oostzijde van Terlet krijg ik een prachtig stijgen van 4m/s. Normaal doe je de turbo weer in, maar ik wil het “kruisen” oefenen. Als ik op zo’n 700m zit, zet ik de flappen stand van +1 naar -1. De neusstand gaat naar beneden en de snelheid loopt op tot zo’n 130 tot 140 km/h. Even richting Eerbeek. Onderweg krijg ik regelmatig klappen van de bellen die ik doorheen vlieg. Ik zet de flappenstand maar op 0 om de snelheid er iets uit te laten lopen. Het gaat dus goed dat “kruisen”…. De motor kan weer in.

OLC vlucht

Ten opzicht van de ‘grote mannen’, die 600 en 700km vlogen, is mijn vluchtje met 110km niks. Toch zet ik ‘m op de OLC om ook andere beginnende overlandvliegers (zoals ik zelf) te laten zien dat je je eigen oefeningen kunt bedenken met de mogelijkheden (en niet de beperkingen) die je hebt.

No responses yet

apr 03 2011

Geen subsidie, Geen grasmaaiers

Publicatie van in Bijzonder

Naar aanleiding van mijn artikel over Nieuwe methode grasmaaien op Terlet heb ik een aantal reacties gehad.

70 ton maaisel

De eerste reactie: Ik heb gehoord dat er 70 ton maaisel per jaar van terlet afkomt…
Dat zou best kunnen kloppen. Maar door nu dagelijks te maaien is het maaisel klein en composteert het van zelf. Dat probleem bekijken we na 1 april wel, was mijn antwoord!

Vroeger hebben we er ook naar gekeken….

Een van de mooiste reactie was van een oud medewerker van Terlet. Naar zulke systemen hebben we vroeger ook gekeken, maar toen kon je ze slecht opladen. Het is dat ik vrijdag op vakantie ben, anders kom ik naar de demo kijken… Blijft maar lekker op je vakantie adres, want vrijdag is het …..

Niet in de gaten…

Gelukkig zijn er ook vliegers die het niet in de gaten hebben gehad dat “a.s. vrijdag” (in het artikel) 1 april was en reageerden dus niet. Voor mij is de opdracht dan geslaagd. Er zijn natuurlijk ook vliegers die direct mailen dat ze best weten dat “a.s. vrijdag” 1 april is.

Meer dan 5oo bezoeker !

In totaal heeft deze post toch meer dan 500 bezoekers gekregen. Mede door een post op segelflug.de, waar mijn collega vliegers van SFG voor hebben gezorgd.

Geen subsidie

Voor deze grap is geen subsidie verkregen, dus dit jaar geen grasmaaiers!

No responses yet